Lataa ja asenna ohjelmisto kuten mikä tahansa muu Windows-ohjelmisto. Asennuksen jälkeen tietokoneesi Käynnistä/Start-valikossa on kansio "OH2ECG Software" ja siellä pikakuvake "HRDL2NAC by OH2ECG", josta ohjelmisto käynnistyy. Jos valitsit asennuksen aikana luotavaksi myös pikakuvakkeen työpöydälle, niin työpöydälläsi on kahta höyryävää NACkia näyttävä pikakuvake, jolla ohjelmiston saa käyntiin:
Käynnistettyäsi ohjelman avautuu ruudulle seuraava lomake:
Ikkunassa näytetään aluksi tiedot, jotka pitää valita ja täyttää, jotta ohjelmisto pääsee käsiksi HRD Logbookin tietoihin.
Normaalin Ham Radio Deluxen asennuksen jälkeen 3 ensimmäistä tietoa ovat:
Jos olet siirtänyt HRD Logbookin tietokannan jollekin toiselle koneelle tai tietokantamoottorille, niin ymmärrät luultavasti myös tarvittavat muutokset näissä kentissä.
Paina seuraavaksi 'Kytkeydy tietokantaan'-painiketta. Jos sait virheilmoituksen 'Tietokantaan kytkeytyminen epäonnistui', eivät kolmen ylimmän kentän tiedot ole oikein. Jos yhteys HRD Logbookin tietokantaan onnistuu, aktivoituvat ikkunan alareunan muut kentät:
Kirjoita seuraavaksi NAC-kilpailun päivämäärä kenttään 'NAC pvm'. Painikkeella 'Nyt' voit myös hakea tietokoneen kellosta automaattisesti senhetkisen UTC päivämäärän ko. kenttään. Valintaruutuun 'Kesäaika' pitäisi tulla rasti automaattisesti silloin kun syötetty päivämäärä osuu kesäaikaan.
Huom: Kesä/talviajan valinta tehdään tietokoneen käyttöjärjestelmän tarjoamilla palveluilla. On täysin mahdollista, että nämä eivät aina toimi oikein varsinkaan vanhoissa tietokoneissa. Ohjelmisto lukee lokikirjaa NAC-sääntöjen mukaisia Suomen aikoja käyttäen ja sen vuoksi on tärkeää, että kesä/talviaika-valinta on oikein. Muussa tapauksessa skannaus heittää tunnin suuntaan tai toiseen, jolloin osa yhteyksistä voi jäädä raportoimatta.
Valitse seuraavaksi bandi alasvetovalikosta 'NAC bandi'.
Jos haluat ohjata pisteesi myös kerhokisassa jollekin kerholle, niin kirjoita 'Kerho'-kenttään oman kerhosi kutsu. Voi tietysti aina ohjata pisteet myös Vantaan Radioamatöörit Ry:lle (OH2AAV), jos muuta omaa suosikkia ei ole. :)
Paina lopuksi 'Tee raportti'-painiketta. Ohjelmisto lukee lokia hetken aikaa ja yrittää parhaansa mukaan analysoida sen sisältöä. Jos saat virheilmoituksia tässä vaiheessa, niin toimi niissä olevien ohjeiden mukaan. Jos kaikki menee hyvin, kertoo ohjelmisto oman näkemyksensä näin:
Ohjelmisto skannaa lokin ja tarkistaa kontestivaihdot ja saattaa antaa virheilmoituksia, jos jokin tiedoista ei tunnu järkevältä. Näissä tapauksissa on yleensä järkevintä keskeyttää kisalokien muodostus, tarkistaa ongelmallinen QSO ja yrittää sitten uudestaan.
Ohjelmisto kysyy myös haluatko avata pidettyjä yhteyksia kuvaavan kartan Google Earth ohjelmistossa. Jotta tämä toimisi, on koneellasi oltava asennettuna Google Earth ohjelmisto.
Lopuksi ohjelmisto avaa tekstieditoriin nähtäville pienen tekstidokumentin, jossa kerrotaan mitä mieltä ohjelmisto on kilpailutuloksista:
Saman dokumentin lopussa on ohjeet siitä miten kisalogit lähetetään sähköpostilla eteenpäin:
Mikäli valitsit avattavaksi myös Google Earth -kartan, avautuu samanaikaisesti myös ko. ohjelmisto näyttäen pidetyt yhteydet:
Luovutan ohjelmiston ilmaiseksi radioamatöörien tai muiden aiheesta kiinnostuneiden käyttöön.
Ohjelmistolle ei ole tarjolla minkäänlaista tukea eikä takuuta. Kaikki ohjelmiston mahdollisesti aiheuttamat vahingot jäävät täysin käyttäjän itsensä vastuulle.
Voit vapaasti käyttää ohjelmistoa mihin tahansa tarkoitukseen, oli se sitten henkilökohtaista, kaupallista tai akateemista, kunhan ymmärrät nämä käyttöehdot.
Nämä käyttöehdot ovat voimassa tällä hetkellä tarjolla olevaan ohjelmistoversioon. Mahdollisten tulevien versioiden käyttöehdot saattavat muuttua koska tahansa ilman etukäteisilmoitusta.
Jos otit ohjelmiston käyttöön ja pidit siitä, niin toimiston kautta lähetetty kortti ilman QSO-tietoja olisi mukava tervehdys.
--
12. tammikuuta 2019
73 de Ari OH2ECG